30-04-2020

INTERVIEW: ontwikkelaar aan het woord

 

Als ontwikkelaar van De Nieuwe Vogelbuurt staat Joyce van Triet (Dura Vermeer) helemaal aan het begin van deze kindvriendelijke en groene wijk. In dit interview lees je onder andere over de 8 duurzame woningen in fase 2 van De Zangvogel.

 

 

Joyce, kun je ons vertellen wat de werkzaamheden van een ontwikkelaar bij Dura Vermeer inhouden?

Als ontwikkelaar bij Dura Vermeer ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling, verkoop en realisatie van nieuwbouwprojecten. We starten in de ontwikkelfase, waarin je samen met het ontwerpteam tot een gewenste verkaveling met woonproducten komt. Het is belangrijk om de wensen van de beoogde doelgroep hierin mee te nemen. We vragen daarom geïnteresseerden naar hun voorkeur via enquêtes, woonbeurzen en events. Hoe de woningen er uiteindelijk uit komen te zien, bedenk je samen met de architect, zie ook het nieuwsbericht: Architect aan het woord. De ontwikkelaar bewaakt de financiën, de kwaliteit en de planning en haalt daarvoor de juiste informatie op bij een team van specialisten en adviseurs. Nadat het ontwerp getoetst en goedgekeurd is door de Welstand, start de verkoopfase. Als ontwikkelaar werkt je naar een start verkoop toe, maar we zijn er nog niet. Ook tot aan de start van de bouw blijf je betrokken bij het verkoopproces. Je ondersteunt de makelaar/verkoopcoördinator en de kopersadviseur in het beantwoorden van kopersvragen. Na enige tijd komt de start van de bouw in zicht. En je raadt het al… ook tijdens de uitvoering houd je contact met het team en controleer je of de woningen gebouwd worden zoals je ooit bedacht hebt samen met de architect.
Leuk werk heb ik, hè?

 

 

Vlieg je toekomst tegemoet, hoe zijn de woningen van De Zangvogel gericht op de toekomst?

De woningen in De Zangvogel zijn allemaal gasloos en energieneutraal. Mijn collega Michiel de Roo vertelde hier eerder meer over in het nieuwsbericht: Projectmanager vertelt over duurzame woningen. In de tweede fase van De Zangvogel komen naar aanleiding van de online enquête 8 duurzame woningen, hier is veel vraag naar. Door nú te investeren zijn we straks beter voorbereid op de aankomende wetgeving waarin Nederland 50% circulair wil zijn in 2030 en volledig circulair in 2050. Over toekomstgerichte woningen gesproken, we bouwen met deze 8 duurzame woningen ook aan de toekomst van onze wereld.

 

 

Wat maakt de 8 duurzame en circulaire woningen in fase 2 zo bijzonder?

Klimaatverandering en het steeds schaarser worden van grondstoffen is een urgent probleem dat moet worden aangepakt. Wij als Dura Vermeer vinden dat de bouwsector de komende jaren een flinke slag moet maken in het gebruik van duurzame materialen en bouwmethoden.Terwijl we traditioneel gezien gewend zijn om met beton en andere steenachtige materialen te bouwen, realiseren we ons dat deze manier van bouwen een te hoge belasting vormt op het milieu en dat het tijd is om dit anders aan te pakken.

 

Het casco van deze 8 bijzondere woningen wordt uitgevoerd in hout. We zorgen ervoor dat de ‘verbindingen’ zoveel mogelijk losmaakbaar zijn. Voorbeelden van deze verbindingen zijn naast het casco met de houten wanden en vloeren onder andere de prefab houten binnenwanden, demontabele vloerplaat voor vloerverwarming en metselwerk dat simpelweg in elkaar geklikt wordt.

 

 

Wat zijn de voordelen van een houten casco?

Er zijn heel veel voordelen te benoemen, waaronder de CO2 opslag. Bomen nemen CO2 op wanneer ze groeien, maar dit stopt op het moment dat ze volwassen worden. Wanneer we de volwassen bomen gebruiken en nieuwe bomen planten, kunnen we de CO2 opname op gang houden. Door woningen in hout te bouwen creëren we een lange termijn CO2 opslag. Houten woningen zijn gezonder en duurzamer. Door hout toe te passen in de gevels en vloeren, wordt het leefklimaat beter beheerst. Hout ademt, neemt vocht op en staat dit weer af terwijl steenachtige materialen dit niet (voldoende) doen. De luchtvochtigheid van een houten woning is vele malen beter. Daarnaast heeft hout een zeer goede isolatiewaarde. Hierdoor wordt de woning nog duurzamer en energiezuiniger.

 

"Gezond wonen is gezond leven!"

 

 

Waarom is volgens jou De Nieuwe Vogelbuurt zo’n fijne buurt?

Je kent altijd wel iemand die in De Nieuwe Vogelbuurt woont of je woont er natuurlijk zelf. Buren komen bij elkaar over de vloer, de kinderen spelen gezellig in de Kindervallei, er worden optochten en andere buurtfeestjes zoals (sport)spelletjes en BBQs georganiseerd en ook houdt iedereen een oogje voor elkaar in het zeil. Hierdoor is er een gezellige, gemoedelijke en veilige sfeer. We zien dat veel bewoners en kopers een link hebben met Vlaardingen en omstreken. Uiteindelijk keert iedereen weer terug naar zijn of haar oude ‘nest’.

 

"We lijken wel vogeltjes!"