18-11-2020

BIM-modelleur aan het woord

 

Misschien heb je het woord BIM al eens voorbij zien komen. BIM staat voor Building Information Model(ing). Je kunt dit vertalen als een 'gebouw informatie model'. Het is een 3D-model van een gebouw waarin heel veel informatie opgesloten zit. De modelleur stelt zo'n model samen. Vandaag laten we Frits Coleo aan het woord, Senior BIM-modelleur bij Dura Vermeer.

 

FRITS, KUN JE ONS VERTELLEN WAT DE WERKZAAMHEDEN VAN EEN BIM-MODELLEUR PRECIES INHOUDEN?
Ja zeker! Als de koper de tekeningen van zijn/haar woning in handen krijgt, dan is de kans groot dat deze door mij of één van mijn collega's gemaakt zijn. Ook verder in het proces zorgt de modelleur ervoor dat er tekeningen beschikbaar zijn waar uiteindelijk een huis van gebouwd kan worden. Bijvoorbeeld plattegrond tekeningen, geveltekeningen en details. 
Als er woningopties zijn gekozen zorg ik ervoor dat deze ook in het model en op de tekening terechtkomen met de juiste maatvoering en gegevens. Bij een woning komen veel bouwkundige en installatie technische zaken kijken. Van een BIM-modelleur mag je verwachten dat hij/zij een gedegen bouwkundige kennis heeft. 

 

 

VANAF WELK MOMENT IN HET PROJECT KOMT EEN BIM-MODELLEUR IN BEELD?
De modelleur sluit aan op het moment dat er een definitief ontwerp van de architect is. In dit stadium is het duidelijk welk beeld de architect voor ogen heeft, alleen nog niet hoe het gemaakt moet worden. Vanaf deze fase heeft de BIM-modelleur geregeld een 'onder onsje' met de BIM-engineer om de details te bepalen. En dan begint het project technisch vorm te krijgen. We maken tekeningen voor de verkoop, het aanvragen van een bouwvergunning en verder tot aan de uitvoeringstekeningen. 

 

WAT MAAKT DE ZANGVOGEL VOOR JOU EEN SPECIAAL PROJECT?
Wat De Zangvogel voor mij bijzonder maakt, zijn de architectuur en de vernieuwde bouwmethode. We hebben als Dura Vermeer al meerdere blokken in De Nieuwe Vogelbuurt neergezet, maar fase 3 is toch weer nèt even anders van de vorige fasen.

 

 

WAT IS JE GROOTSTE UITDAGING BIJ PROJECT DE ZANGVOGEL?
Het gaat er bij mij vooral om hoe ik de visie van de architect in het 3D-model krijg. In fase 3 zitten weer wat uitdagende details zoals het mooie kader over meerdere verdiepingen. Daarnaast vind ik het persoonijke altijd een leuke uitdaging om binnen de gestelde tijd, met zo min mogelijk muisklikken, het werk voor elkaar te krijgen. Dat zal ook nu weer het geval zijn!

 

WAT ZOU JE DE KOPERS VAN DE ZANGVOGEL MEE WILLEN GEVEN?
Wonen in De Zangvogel is niet wonen in een dertien-in-een-dozijn-woning. Tuurlijk koop je een thuis voor jezelf en je familie, maar je draagt ook bij aan circulariteit en vooruitgang. En ohja: als je de tekeningen van je woning overhandigt krijgt, denk ook even aan de modelleur!