17-03-2021

De BENG-eisen

Wonen in De Zangvogel betekent wonen in een groene en kindvriendelijke buurt in een comfortabele woning, volledig op de toekomst voorbereid. In een duurzame woning, want De Zangvogel fase 3B wordt een plan van de toekomst. Groen, veilig en BENG. Wat is dat nu eigenlijk?

 

Tot eind 2020 werd de energieprestatie van een woning uitgedrukt in een energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Om het energieverbruik in ons land te verlagen, stelt de overheid sinds 2021 nieuwe energie-eisen waaraan alle nieuwbouwwoningen moeten voldoen: de BENG-eisen. BENG staat voor Bijna-EnergieNeutraal-Gebouw en is daarmee de nieuwe uitdrukking van de energieprestatie van een woning en vervanger van de EPC. In BENG wordt de energieprestatie van een gebouw uitgedrukt met drie indicatoren:

 

  • BENG 1 - De maximale energiebehoefte van de woning: dit is de hoeveelheid energie die nodig is om de woning te verwarmen en koelen.
  • BENG 2 - Het primair fossiel energiegebruik: dit is de hoeveelheid energie die niet wordt geleverd door hernieuwbare bronnen en die nodig is om in de energiebehoefte van de woning te voorzien.
  • BENG 3 - Aandeel hernieuwbare energie: dit is de hoeveelheid energie die de woning kan opwekken door hernieuwbare bronnen, zoals met zonnepanelen.

 

Voor deze indicatoren worden afzonderlijke eisen gesteld waar minimaal aan moet worden voldaan. BENG 3 wordt uitgedrukt in een percentage: het aandeel hernieuwbare energie ten opzichte van het totale energieverbruik. De woningen in de Zangvogel fase 3 hebben een BENG 3 score van 100% en wekken daarmee álle gebouw gebonden energie zoals verwarming, verkoeling, warm tapwater en ventilatie zelf op. Wel zo fijn als je weet dat de energieprijzen de afgelopen tien jaar verdubbeld zijn! Hoe we de 100% weten te behalen? Door te kiezen voor slimme en bewezen technologie dat zichzelf terugverdient. Zo zorgt de bodemwarmtepomp voor verwarming, warm water en verkoeling en zorgen de zonnepanelen voor hernieuwbare energie.

 

De elektriciteit voor huishoudelijk apparatuur en verlichting is geen onderdeel van de BENG berekening. Hiervoor heb je nog wel een energierekening, net als de kosten voor de aansluiting van de netbeheerder en de energieleverancier. Echter gelden voor woningen met een BENG 3 score van 100% wel aantrekkelijke hypotheekvoorwaarden. Maak een afspraak met de specialisten van Fundament Advies en ontdek jouw voordelen.