17-03-2021

Ontwikkelaar aan het woord

Ontwikkelaar Anneke van Driel is sinds kort onderdeel van het projectteam van De Zangvogel. "Als ontwikkelaar coördineer ik alle werkzaamheden, zodat de woningen gekocht en gebouwd kunnen worden." 

 

                             

Anneke, het nieuwe woningtype Boompieper heeft een bijzondere naam. Hoe zijn jullie aan de naam gekomen?

Leuke vraag! De Boompieper woningen komen in De Nieuwe Vogelbuurt, waar alle straten refereren naar verschillende vogelsoorten. Dus waarom deze bijzondere woningen in hout dan niet? Allereerst refereert het woord 'boom' naar alle houten elementen van deze woningen. Daarnaast is de Boompieper een vogelsoort dat graag leeft in bossen en open plekken, zoals De Kindervallei. Je kunt dit vogeltje herkennen aan zijn karakteristieke zangvlucht. De Boompieper zal zich enorm thuisvoelen in De Zangvogel, jij ook?

 

 

 

Waarom hebben jullie gekozen voor de drie elemeneten: houten casco, houten gevel en een vegetatiedak?

"Een woning van hout is de toekomst. Het is niet alleen een kwestie van willen, maar ook moeten. Onze aarde warmt op en we zijn ons bewust dat er bij de traditionele bouw met beton veel CO2 vrijkomt. Tijd om het anders aan te pakken. Hout is milieuvriendelijk, recyclebaar en neemt juist CO2 op. Wat het een goed alternatief maakt. In fase 2 van De Zangvogel hebben we al woningen ontwikkeld met een houten casco. Nu in fase 3B doen we daar een schepje bovenop. Een houten gevel in plaats van een bakstenen gevel is niet alleen een milieuvriendelijkere keuze, het ziet er ook nog eens gaaf uit! En als we dan toch stappen zetten richting een circulaire woning, dan mag het vegetatiedak ook niet ontbreken. Dit groene dak past heel mooi bij onze doelstelling. Het draagt bij aan de natuur en verhoogt de biodiversiteit. Het heeft daarnaast ook nog een geluiddempende werking. En zeg nou zelf: een tuin boven je hoofd is toch gaaf?"

 



Waarom zijn de woningen nog niet geheel van hout?
"Hoewel hout erg stevig is, willen we natuurlijk wel de beste kwaliteit bieden. Op dit moment geven houten funderingspalen en begane grondvloeren nog niet de beste kwaliteit af. Daarom hebben we gekozen voor traditionele fundering met betonnen heipalen en een betonnen begane grondvloer. Ondertussen blijven we samen met onze partners doorontwikkelen met hout zodat we in de toekomst een woning volledig in hout kunnen ontwikkelen."


Wat zou je de toekomstige bewoners van de Boompieper mee willen geven?
"Bij Dura Vermeer streven we naar circulariteit en een gezonde toekomst. Nu, en voor volgende generaties. Met de ontwikkeling van de Boompieper hoop ik de bewoners het besef en de beleving van duurzaamheid mee te geven. Hopelijk zijn de nieuwe bewoners net zo trots als ik dat zij in een woning met houten elementen gaan wonen. En dat ze het verhaal achter hun woning verder vertellen. Met de Boompieper zetten wij de eerste stap en we gaan verder. Doe je mee?"