10-10-2022

Slimme installaties in De Goudvogel uitgelicht

Door het gebruik van slimme installaties, zoals onder andere een bodemwarmtepomp, douche- en ventilatie-WTW, zijn de woningen in De Goudvogel comfortabel, energiezuinig én op de toekomst voorbereid. Deze zuinige installaties en de afwezigheid van een gasaansluiting zorgen ervoor dat jij maandelijks tot honderden euro's kunt besparen op je energierekening! Benieuwd hoe deze installaties werken en hoe deze voor lage energiekosten zorgen? Wij lichten het voor je uit, zodat jij helemaal op de hoogte bent.

EEN WTW INSTALLATIE: WAT IS DAT?
Alle woningen in De Goudvogel beschikken over een douche-WTW en balansventilatie-unit met WTW, waarbij WTW staat voor warmte-terugwinning. Dit is een systeem dat ervoor zorgt dat warmte, en daarmee energie, niet verloren gaat. De douche-WTW gebruikt de warmte van het wegstromende douchewater om het koude water voor te verwarmen. De balansventilatie-unit met WTW zuigt schone lucht van buiten aan en voert vervuilde lucht af. De WTW zorgt ervoor dat de lucht van buitenaf wordt opgewarmd met de warmte van de afgevoerde lucht, voordat het de woning binnengeblazen wordt. Hierdoor heeft de binnenkomende lucht vrijwel dezelfde temperatuur als de kamertemperatuur: ongeacht of het zomer of winter is. Dit verbetert het wooncomfort, omdat je hierdoor geen koude luchtstromen meer in huis ervaart.

BODEMWARMTEPOMP EN BOILER
De woningen in De Goudvogel worden niet meer aangesloten op het gasnet en hebben geen CV ketel. De bodemwarmtepomp haalt energie uit de aarde onder de woning en zorgt daarmee voor warm water, verwarming én verkoeling. Het systeem werkt volledig op de elektriciteit die wordt opgewekt door de zonnepanelen. In de winter wordt koude opgeslagen in de grond en in de zomer warmte. De warmtepomp onttrekt deze koude en warmte uit de grond om de woning in de winter te verwarmen en in de zomer te koelen. Ook wordt hiermee het warm tapwater voor de woning verwarmd, wat wordt opgeslagen in de boiler. Het grote voordeel is dus, dat je ook in de zomer een aangename temperatuur in huis hebt! Daarnaast heb je geen radiatoren in de woning, doordat verwarming en koeling in de vloer plaatsvindt. De gelijkmatige verwarming en koeling zorgen tenslotte voor een hoog wooncomfort. 

ZONNEPANELEN
De woningen van De Goudvogel beschikken over 9 tot 15 zonnepanelen. Zonnepanelen wekken energie op uit zonlicht. De zonnepanelen in De Goudvogel wekken voldoende energie op om ten minste alle installaties in de woning, zoals de douche-wtw, balansventilatie, bodemwarmtepomp en boiler te laten draaien. Dat wil zeggen dat je geen kosten hebt aan energie voor deze installaties. De woningen zijn hierdoor energieneutraal en dat zorgt voor een lage energierekening! 

TRIPLE GLAS
Alle woningen in De Goudvogel zijn tot slot voorzien van triple glas. Vergeleken met dubbel glas is dit drie dubbel glas extra isolerend. Door triple glas blijft de woning in de zomer koel en is het warmteverlies in de winter minimaal. Daarnaast verhoogt triple glas het wooncomfort doordat het de kou tegengaat én zorgt voor een betere geluidsisolatie.