22-10-2019

INTERVIEW: Projectmanager vertelt over duurzame woningen

Als projectmanager van De Nieuwe Vogelbuurt is Michiel de Roo (Dura Vermeer) een belangrijke schakel tussen het initiatief en de uitvoering van het project. Hij zorgt er onder andere voor dat de vele vernieuwingen in De Zangvogel zonder problemen worden doorgevoerd. 

Michiel, kan je ons vertellen waar de taken van een projectmanager precies uit bestaan?

Als projectmanager zorg je ervoor dat het ontwerp van de architect wordt uitgewerkt naar een technisch ontwerpt dat geschikt is voor de uitvoering op de bouwplaats. Een belangrijk middel daarbij is het 3D-computermodel dat we voor alle woningen maken. Alle materialen en constructies worden daarin tot op detailniveau uitgewerkt en uitgetekend. Uit dit model halen we de technische tekeningen die we aan de kopers verstrekken bij het contract en uiteindelijk ook de productietekeningen die tijdens de bouw worden gebruikt.

Daarnaast zorg ik ervoor dat alle adviseurs, zoals de installatieadviseurs en bouwfysisch adviseur, aanhaken. Ook doe ik de financiële checks samen met calculatie, vraag ik vergunningen aan en controleer ik of eerder gemaakte afspraken tijdens de
bouw nageleefd worden. Ik ben dus eigenlijk een technisch projectontwikkelaar richting de uitvoering van het project.
 

Wat maakt het voor jou zo speciaal om aan De Nieuwe Vogelbuurt mee te mogen werken?
In dit project zitten voor ons een hoop vernieuwingen. We passen onder andere een ander bouwsysteem toe dan dat we normaliter doen. Dit betekent dat ik, als projectmanager, veel overleggen voer met onze bouwpartners om uit te zoeken hoe we nog slimmer dit project kunnen realiseren.
 

Je geeft aan dat het bouwsysteem voor De Zangvogel anders is dan voor De Broedvogel. Zou je willen toelichten
wat het verschil precies is?

Het grote verschil is dat vrijwel alles van de woning prefab op de bouwplaats aankomt. Dit betekent dat alle elementen in een fabriek worden gemaakt en op de bouwplaats in elkaar worden gezet. Denk aan het in elkaar zetten van een Ikea kast. Het grote voordeel hiervan is dat de werkomstandigheden zo optimaal mogelijk zijn om de producten te ontwikkelen. Dit komt uiteraard weer ten goede van de kwaliteit. Zo zit het metselwerk, in de vorm van steenstrips, al verlijmd aan de betonnen elementen. Uiteraard met een dik pak isolatie ertussen. Het wordt dus niet meer gemetseld op de bouwplaats. Ook zijn alle kozijnen al gemonteerd op de wanden. Er worden dus straks kant-en-klare muren geplaatst!

Ook de verdiepingsvloeren zijn al kant-en-klaar. Hier zitten ook alle voorzieningen al in verwerkt, zoals vloerverwarming, waterleidingen en ventilatiekanalen. Hetzelfde geldt voor de binnenwanden. Je kunt je voorstellen dat we met alle kant-en-klare producten vanuit de fabriek straks een stuk minder afval en rommel hebben op de bouwplaats!
 

Waarom is volgens jou een woning in De Zangvogel een goede investering?
De woningen in De Zangvogel zijn energieneutraal. Dit betekent dat de woning alle energie zelf opwekt om het ventilatiesysteem en de verwarming te laten werken. Dit is geen eis vanuit het bouwbesluit, wat betekent dat lang niet alle nieuwbouwprojecten energieneutraal zijn!
 

De nieuwe bewoners zijn dus helemaal klaar voor de toekomst?! Zou je ook kunnen uitleggen waardoor de woningen energieneutraal zijn?
Het opwekken van de energie gebeurt door middel van zonnepanelen en een warmtepomp systeem. Voor de warmtepomp wordt een diepe bron onder de woning gemaakt. We boren hiervoor een gat van meer dan 100 meter diep waar we een met water gevulde slang in laten zakken. Deze bron wordt aangesloten op de warmtepomp en haalt energie uit het temperatuurverschil tussen de buitenlucht en de temperatuur onder de grond. Samen met de zonnepanelen kunnen we zo de woning all-electric maken en hebben we geen aardgas meer nodig voor warm water en kooktoestellen. Met dit systeem moet de bouwkwaliteit extra goed zijn omdat de woning absoluut niet mag tochten. Alle woningen zijn dus goed geïsoleerd.

Toekomstige bewoners van De Zangvogel lopen straks voorop en zijn inderdaad klaar voor de toekomst! De vraag naar energieneutrale woningen zal in de toekomst alleen maar verder stijgen.
 

Wat moeten de kopers, volgens jou, echt weten over een project als De Zangvogel?
Op de bouwplaats gaat het straks heel snel. Niet iedereen weet dat er voor die tijd al bijna twee jaar door ons team aan het project wordt gewerkt. Vanaf initiatief en het eerste schetsontwerp tot en met het produceren van de klant-en-klare elementen in een fabriekshal. De kopers kunnen op een gegeven moment hun keuzes maken over onder andere uitbouw en kamerindelingen. Voor ons betekent dit moment dat we moeten omschakelen van 67 dezelfde woningen naar het uitwerken van 67 unieke woningen in de Zangvogel fase 1.

 

                Het metselwerk wordt in de vorm van steenstrips verlijmd aan de betonnen elementen.