18-11-2019

INTERVIEW: de architect van De Nieuwe Vogelbuurt aan het woord

Voor de nieuwste fase in De Nieuwe Vogelbuurt, De Zangvogel,  konden geïnteresseerden hun woonwensen doorgeven via een digitale vragenlijst. Architect Rien de Ruiter (Klunder architecten) heeft deze wensen meegenomen in het ontwerp van de woningen en vertelt hoe dit ontwerp tot stand is gekomen. 
 

Rien, kun je ons een kijkje geven in de taken van een architect, van aanvraag tot definitief ontwerp?
Als architect heb je veel uiteenlopende taken. Onze werkzaamheden bestaan onder andere uit het creëren van een concept en het ontwerpen van de woningen en de wijk, maar ook het verbeelden hiervan in de bestaande omgeving. Daarnaast maken we bouwkundige tekeningen en berekeningen voor het indienen van de bouwaanvraag met als doel het verkrijgen van een bouwvergunning. 

Vanaf welk moment in een project komt een architect in beeld?
Het liefst vanaf het eerste moment, bij het maken van een stedenbouwkundige verkaveling en bij de eerste schetsen van de woningen.

De Zangvogel is een duurzame wijk in De Nieuwe Vogelbuurt. In hoeverre komt dit terug in de ontwerpen en wat maakt het zo uniek?
Het vertrekpunt in dit ontwerp is de Trias Energetica; een driestappenstrategie om een energiezuinig ontwerp te maken.

  1. Energieverbruik minimaliseren door goede isolatie en luchtdicht bouwen;
  2. De toepassing van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen. Deze zie je goed terug in De Zangvogel!;
  3. Geen gebruik meer maken van eindigende energiebronnen zoals aardgas.

Opvallend is de eenheid in het ontwerp. Waarom heb je hier zo specifiek voor gekozen?
Er is gekozen voor een eenheid in het ontwerp zodat het bouwblok mooi afsteekt tegen de al aanwezige kleurrijke natuur, zoals de verschillende bomen in het park. Alle woningen hebben dus een warme en rustige kleur bakstenen. Als afwisseling hebben sommige woningen een gevel van 3 verdiepingen hoog en zijn de vier hoekwoningen van het parkblok in zijn geheel afwijkend met plat dak en gemetselde tuinmuren.

Wat vind je zelf het mooiste aan de woningen van De Zangvogel?
De woningen aan het park zijn breder en hebben een groot raam met doorgaande luifel aan de voorgevel. Alle woningen hebben in plaats van een voortuin een stoep waar ze een bankje en bloempotten kunnen plaatsen. Hier vindt de interactie onderling tussen de bewoners plaats en krijgt elke woningen een unieke uitstraling.

Tot slot. In hoeverre heb je in de woningen rekening gehouden met de kinderen die er komen te wonen?
Via twee wandelroutes door de wijk kunnen kinderen veilig, zonder oversteken, naar het park om te spelen. De woningen zijn ruim van opzet en op de derde verdieping is voldoende ruimte voor extra kinderkamers met een grootvenster in de gevel!